Alt du skal vide om miljøzonerne og de nye krav

favicon_park
ParkBird News
read 2 min.

Sidste år i juli trådte en række miljøzonekrav i kraft og i januar 2022, bliver disse krav yderligere skærpet. Hvad de indebærer og hvad du skal være opmærksom på, kan være lidt af en jungle – vi kommer dig til undsætning! Vi har nemlig samlet alt du skal vide om miljøzonerne i blogindlægget lige her. Hvis du er nysgerrig på emnet, så fortsæt du bare med at læse.

Forstå miljøzonerne

Renere luft i byerne, er kort sagt formålet med de skærpede krav til køretøjer, som færdes i en række byer i Danmark. Helt konkret drejer det sig om København, Frederiksberg, Aalborg, Odense og Aarhus. Et skridt mod en grønnere fremtid.

Men hvem omfatter reglerne og hvad kan du gøre for at efterkomme kravene?

1. januar 2015 er datoen du skal skrive dig bag øret. Fra januar 2022 skal alle dieselkøretøjer med en vægt på mere end 3,5 ton nemlig være registreret EFTER denne dato, for at være godkendt til at må køre i miljøzonerne. Er dit køretøj registreret før denne dato, skal du have monteret et partikelfilter, for lovligt at må færdes i dele af København. Ingen regler uden undtagelser – dem kan du blive klogere på lige her.

Det er Miljøstyrelsens ansvar at sikre sig, at køretøjer som færdes i de omtalte byer, lever op til kravene. De nødvendige køretøjsdata indsamles ved hjælp af kameraer rundt omkring i miljøzonerne, som scanner nummerpladen på køretøjerne som passerer. Færdes man i miljøzonen og ens køretøj ikke lever op til de skærpede krav, kan man som vognmand se frem mod en bøde på 12.500 kr. for lastbiler og busser. Ærgerlige penge, som man nemt kan undgå ved blot at være ajour med de nye regler.

Kontrollér om dit køretøj er korrekt registreret

Siden de første regler trådte i kraft sidste år, har en række vognmænd fået brev fra Miljøstyrelsen om, at deres køretøj ikke lever op til kravene i miljøzonerne. Dette på trods af, at køretøjerne umiddelbart lever op til miljøzonereglerne. Så hvordan kan det være?

Der har været flere eksempler på fejlregistreringer i Motorregistret, hvorfor vi anbefaler at du tjekker op på, om dit køretøj er registreret korrekt. Det kan du gøre lige her.

Overblik og transitruter

I planen over miljøzonerne finder du såkaldte transitruter, hvor det er muligt for køretøjer som ikke lever op til kravene, at sikre gennemkørsel. Hvor miljøzonerne helt konkret skærer, kan du se på Ministeriets hjemmeside, hvor det også er muligt at søge på specifikke adresser, for at se om de er placeret i en miljøzone. Se dem her.

Read next

newsletterIcon
Want to get the latest news & updates on truck parking?
Don’t worry, we will only send you emails with important news!

Download app’en nu, og reservér din næste parkering

da_DKDanish