Mangel på arbejdskraft i transportbranchen

favicon_park
ParkBird News
read 2 min.

Et stigende forbrug og dalende antal fagudlærte, er et voksende problem i transportbranchen – ikke kun i Danmark, men over hele verden. Faglærte chauffører er en mangelvare og efterspørgslen er stødt stigende.

Dårlige lærlingeforhold

Færre og færre unge vælger en erhvervsuddannelse, hvilket kan gå hen og blive problematisk, hvis vi fremadrettet vil sikre vækst og dygtig faglært arbejdskraft. Studie fra Aalborg Universitet viser, at vi alene i Danmark om 4 år vil mangle op mod 70.000 faglærte – et tal som kun vil vokse sig større, hvis der ikke sættes ind på området.

En del af problematikken ligger i, at en stor del af lærlinge dropper hurtigt ud. Virksomhederne formår ikke at fastholde sine lærlinge og man bør altså kigge på at forbedre de enkelte lærlingeforløb.

Som så meget andet, er det selvfølgelig lettere sagt end gjort. Studiet fra Aalborg Universitet påpeger, at en forbedring kræver noget af begge parter – både lærling og virksomhed. For virksomhederne handler det om at putte mere kvalitet i lærlingeperioden, så de unge føler at de får noget ud af deres tid og læreperiode. Omvendt skal lærlingene blive bedre til at forventningsafstemme med virksomheden og forstå de opgaver de sættes til. Det handler altså i bund og grund om at tilføre værdi til læretiden.

Lange udsigter til køreprøver

Hidtil har politiet haft ansvaret for- og faciliteret landets køreprøver, men fra 1. oktober i år er alt der har med kørekort at gøre, flyttet til Færdselsstyrelsen. Vi befinder os altså i en overgangsfase, som særligt chauffør-elever mærker konsekvenserne af lige nu.

Transportbranchen skriger efter lastbilchauffører, men et nyt problem er opstået i forbindelse med overgangen – lange ventetider på køreprøver. Når eleverne har bestået sin teoriprøve, kan de bestille tid til køreprøven. Som konsekvens af Covid-19 og en ny måde at håndtere køreprøverne på, er der dog opstået ugelange ventetider på at komme til den afgørende køreprøve. I mellemtiden træder eleverne i vande og hos lærepladserne opstår frustration over, at deres lærlinge ikke kan starte til tiden, da de endnu ikke har fået det påkrævede lastbilskørekort.

Færdselsstyrelsen beklager de gener overgangen medfører – både for chaufførelever og lærepladserne. Hvornår den lange ventetid kan forventes nedbragt, melder Færdselsstyrelsen på nuværende tidspunkt ikke noget konkret om, men håber at have vendt det til det bedre i løbet af det næste halve år.

En verdensomspændt problematik

Særligt Storbritannien er ramt af chaufførmangel, hvilket har ledt til halvtomme hylder i supermarkederne. Det har bl.a. ramt Arla, som siden slutningen af sommeren ikke har kunnet levere varer til flere hundrede af sine britiske kunder.

Også fastfood giganter som McDonalds og Subway har måtte melde udsolgt af flere produkter, da det ikke har været muligt for dem at få fuldt varesortiment hjem.

USA melder ligeledes om det højeste niveau af chaufførmangel nogensinde. Efterspørgslen på lastbilchauffører ser altså ikke ud til at være faldende lige foreløbig.

Read next

newsletterIcon
Want to get the latest news & updates on truck parking?
Don’t worry, we will only send you emails with important news!

Download app’en nu, og reservér din næste parkering

da_DKDanish