En grønnere transportbranche

favicon_park
ParkBird News
read 2 min.

Selvom Covid-19 har domineret nyhederne det sidste halvandet år, så fylder en grønnere levemåde og fremtid fortsat i det politiske billede, men også forbrugerne tager langt mere klimavenlige valg. Elbiler har bl.a. gjort stort indtag på de danske veje de seneste år – i dag er mere end hver 5. nye bil eldreven og den stigende popularitet ser ikke ud til at blive mindre. Interessen for grønnere transport har også fundet sin vej til transportbranchen, hvor salget af el-lastbiler er stødt stigende.

Fremtidens transport er el

Det årlige klimatopmøde løb af stablen i Glasgow for et par uger siden, hvor Radikale Venstre kom med deres bud på en række tiltag, som de mener vil kunne give Danmark titlen som verdens første CO2-neutrale industrisamfund i år 2040. Det indebærer eksempelvis skærpede krav til de eksisterende miljøzoner og økonomisk støtte til investering i el-lastbiler.

DFDS er blandt de danske virksomheder, som tager et stort skridt i den grønne retning og har lagt en ordre på intet mindre end 100 elektriske lastbiler hos Volvo. De nye grønne lastbiler skal både køre korte- og lange distancer for virksomheden, og er planlagt til at skulle ramme vejene i slutningen af næste år. Volvo, som leverer sendingen til DFDS, er en af de bilproducenter som satser stort på netop eldrevne køretøjer – Volvo FM Electric, som deres første eldrevne lastbil hedder, kan på nuværende tidspunkt klare en last på op mod 44 tons og har en distance på 300 km.

Frontløberen på elektriske køretøjer, Tesla, har også meldt sig på banen med sin første eldrevne lastbil, som efter sigende skulle gå i produktion i starten af det kommende år. Tesla lægger hårdt ud med en køredistance på 800 km på en 30 minutters ladning og tager altså indtil videre førstepladsen på rækkevidden indenfor elektriske tunge køretøjer.

Den hollandske lastbilsproducent DAF har allerede sendt 2. generation af deres eldrevne lastbil på vejene, som i dag kører omkring 200 km på en ladning, hvilket passer perfekt til korte distancer. Byggemarked- og tømmerhandelskæden STARK investerede tidligere på året i DAF’s model og distribuerer nu byggematerialer på grøn vis rundt i Storkøbenhavn.

Sverige følger trop

Hos vores kære naboland Sverige, satser man også stort på el i transportbranchen. I et forsøg på at fremskynde klimaneutralitet, er den svenske stat gået sammen med en række store virksomheder, og pumper nu trecifrede millionbeløb i udviklingen af grøn transport. Her er der tale om konkrete projekter som har til formål at forbedre lade infrastrukturen, booste antallet af elektriske lastbiler på vejene og udviklingen af batterier til langdistance køreture.

El er kommet for at blive

Det er ikke mange år siden, at man anså elektriske lastbiler som en mere eller mindre umulighed. Alligevel står vi her i dag, hvor flere og flere virksomheder, danske såvel som udenlandske, går i fronten for at gøre sin transport CO2-neutral. Uanset hvor anti-klimabevidst man måtte være, kan vi altså ikke komme udenom, at eldrevne køretøjer er kommet for at blive.

Read next

newsletterIcon
Want to get the latest news & updates on truck parking?
Don’t worry, we will only send you emails with important news!

Download app’en nu, og reservér din næste parkering

da_DKDanish